2014. május 18., vasárnap

Intelligens kerékpárlakat

Már megint mindenki rá van őrülve valami hülyeségre, ami egyelőre csak a Kickstarteren bukkant fel, és állítólag forradalmasítani fogja a kerékpárlopások elleni harcot. Az e heti baromság a SkyLock nevű "intelligens kerékpárlakat". Hogy miért baromság? Mert...


A jelenleg huszonéves generáció meg van hülyülve ebben a fene nagy okoseszköz-mániában. Pont olyan ez, mint amikor tíz-tizenöt éve kitalálták, hogy minden legyen WAP meg mobil, mert mindenki mindent mobilozva akar csinálni, de menet közben aztán rájöttek, hogy nem. Most éppen az "internet of things" nevű dolog van túllihegve, ebben a témakörben találnak ki minden ökörséget, amire ráadásul Magyarországon az egyre szélesedő digitális analfabétizmus miatt még többen bámulnak tátott szájjal, hiszen itt még az okostelefon is sokaknak újdonság, nemhogy ilyenek, hogy "internet of things". 

Ez persze nem a magyar embereket minősíti, hanem azt a lepusztult, kilencvenes években lerohadt, elmaradt parasztvalóságot, azt a pocsolyaszerű állóvizet, amiben élünk. Vagyis végül is a magyar embereket. 

Szóval jön egy ilyen SkyLock, és lőn döbbenet, ó meg á. Akkor most elmagyarázzuk, miért hülyeség, és teljesen felesleges.

A SkyLock lényegében egy Bluetooth-szal és mobilkapcsolattal felszerelt, napelemes U-lakat. Arra jó, hogy a gizda hipsternek ne kelljen fáradnia azzal, hogy kulcsot vesz elő a zsebéből, hanem helyette a telefont, és megnyomhat az appban egy gombot, amire a lakat kinyílik. Ugyan, utána ugyanúgy le kell hajolnia a lakatot leszedni, de a kulcs elfordítása, na, az mostantól nincs, hurrá, fejlődött az emberiség. Jó. Ezért tényleg megéri egy valag pénzt fizetni. Elvégre ha orrba-szájba biciklizek, naponta négyszer zárom le, és öt évig minden nap használom a lakatomat, akkor az 14.604 kulcselfordítás. Egy jó U lakat kb. 7-10 ezer forint, ez a SkyLock meg 250 dollár, azaz 55.600 forint. Magyarán kulcselfordításonként 3 forint 10 fillérért megválthatom magam attól a borzasztó nehéz feladattól, hogy kulccsal kelljen nyitni, mint valami XX. századi, analóg vénembernek. De nem megéri?!

Mit tud még ez a szar? Ja, hogy riaszt, ha le akarják vágni, küld push message-t a telefonra, amiben benne van a GPS pozíció, hogy ez hol történik. Ó, remek, és majd a tolvaj magával viszi a levágott lakatot hazáig, hogy követni tudjam, mi? Amúgy kb. 180-200 dollárért lehet majd megvenni a legújabb SpyBike-ot, lehet, hogy az jobb, mert nemcsak azt mutatja meg, hol történt a lopás, amit egyébként sem kell sok ész kideríteni, mert nyilván ott, ahol a bringát hagytuk... A SkyLock-tulajdonos meg majd ott vakarja a hülye fejét a lefűrészelt csodalakatja mellett, hogy jé, hülye vagyok. Az vagy, papa. Mert akár vehettél volna 4 dollárért egy kínai bicikliriasztót is, ha csak arra vágytál, hogy valami szóljon, ha rángatják a bringádat. Dupla hülye.


És aszongya, van benne crash detection. Észreveszi a kis drága, hogy ütköztél, és megkérdezi a telefonodon, hogy hé, te nyomorult hipster, kell segítség, vagy inkább rajzolsz valamit a véreddel a felezővonalra? Igen, konkrétan megkérdezi az okostelefonod képernyőjén, hogy hívjon-e mentőt. Drága aranybogaram, aki ezt a hülyeséget kitaláltad, hát te se vagy egy fényesség. Ha van annyi erőm, hogy elővegyem a telefont és nyomkodjam, akkor nyilván tudok magamnak mentőt is hívni, nem? Ha meg nem tudok, akkor meg majd hív más. Vagy már nem is kell. Édes Istenem, és ezt komolyan gondolta az ifjú tehetség!

Aztán lehet vele olyat, hogy bike sharing. Szóval kölcsönadhatod a bringádat valakinek, és akkor beprogramozod az ő telefonját is, hogy nyissa a lakatot, és akkor fffúúú, de modern voltál! Sokkal jobb, mint egyszerűen odaadni egy lakatot a kulcsával együtt, nem? Megér ez az élmény 250 dollárt, simán!

És most erre a baromságra rezeg a fél kütyüszektor, erről cikkezik a sok okos újságíró, hogy öcsém, ezt nézzétek, egy ifjú tehetség mit talált fel. Lakat, ami agyon van bonyolítva! Van benne GPS, meg Bluetooth, meg gyorsulásmérő, meg banánhámozó, meg petefészekvakaró! Ha összedobnak neki ötvenezer dollárt a Kickstarteren, 2015 végére akár még el is készül a termék! Húúhaaaa...

Ne nagyon keressétek a boltokban, borítékoljuk, hogy most hallottatok róla utoljára. Mi sem szeretnénk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése