2014. március 18., kedd

A só

A só szerepe táplálkozásunkban
A só, azaz a nátrium-klorid fő alkotórésze a nátrium (40 %) és a klór (60 %). Az energiát nem adó, ugyanakkor a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen nátrium, bár az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, azonban napi 1,5-2 gramm mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőttnek, amely 5 gramm sónak felel meg.
A sóbevitelnek 70-75 %-át a feldolgozott élelmiszerek adják és 10-15 %-a pedig a főzés során hozzáadott sóból, vagy az asztali sózásból adódik. A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot vizsgálat szerint a felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint 1/3-áért a kenyérfélék, közel 1/4-éért a húskészítmények, mintegy 10 %-áért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek.
A nők 12 gramm, míg, férfiak 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5, valamint 3,5-szeresét fogyasztják.
A túlzott sóbevitel következményei
A magas vérnyomás (hipertónia), – mely a magyar felnőtt lakosság közel 1/3 -át érinti – egyik legfontosabb kockázati tényezője a túl sok só fogyasztása. Az agyvérzések 62 %-ának és a szívkoszorúér-betegségek 49 %-ának hátterében is a magas vérnyomás áll. Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több mint feléért.

Mire figyeljünk az élelmiszerek vásárláskor?
Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, a feltüntetett só vagy nátrium tartalmat! Számoljunk azzal, hogy 1 gramm nátrium 2,5 gramm sónak felel meg. Amennyiben az összetevőknél az első helyen a konyhasó szerepel, az adott élelmiszer sótartalma magas.

Vásárlásnál válasszuk azokat a termékeket/ételízesítőket a piacon, amik nem tartalmaznak hozzáadott sót! Ezekkel remekül lehet helyettesíteni a már megszokott ételízesítőket.
Az asztalunkról is tegyük el a sószórót!
Nem csak vásárlásnál, hanem otthon is sokat tehetünk néhány kis praktikával az egészségük érdekében. A kevésbé sós íz megszokásához kb. 3-4 hét szükséges, ezért fokozatosan csökkentsük a só mennyiségét! Tegyük el az asztalról a sószórót, így elkerülhetjük, hogy bárki is automatikusan kóstolás nélkül sózzon! Főzéskor só helyett használjunk erőteljes ízű, friss fűszernövényeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése